Florida ülemarst: mRNA-COVID-19 vaktsiinid suurendavad noortel meestel surmariski

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

10. oktoober 2022 kell 10:14



Florida osariigi ülemkirurg dr Joseph Ladapo andis 7. oktoobril Twitteris teada, et Florida tervishoiuministeeriumi värske analüüsi kohaselt võiks 18-39-aastaste meeste peale koroona mRNA-vaktsiinide kasutamise lõpetada, kuna need suurendavad südamepuudulikkusesse suremise riski.

 

Info tekitas USA-s suurt furoori ning Twitter isegi kustutas Ladapo postituse, kuid see ennistati kõrvulukustava tsensuurikriitika tõttu üsna pea.

“Täna avaldasime analüüsi COVID-19 mRNA vaktsiinide kohta, millest avalikkus peab teadlik olema. See analüüs näitas 18–39-aastaste meeste südamega seotud surma riski suurenemist. FL ei vaiki tõest,” säutsus Ladapo.

Ka Florida kuberner Ron DeSantis, kes määras Ladapo eelmisel aastal oma peakirurgiks, kritiseeris pühapäeval Twitterit Ladapo postituse blokeerimise tõttu, süüdistades platvormi “orwellilikus käitumises”, vahendab Politico.

 

Analüüs: kuna Covid-19 vastane immuunsus on kõrge, siis südamehaiguste risk kaalub üles vaktsiinidest saadava kasu

Osariigi tervishoiuministeerium teatas reedel, et viis vaktsiiniohutuse hindamiseks läbi analüüsi, kasutades enesekontrollitud juhtumiseeria tehnikat.

Analüüsi tulemused näitavad, et pärast vaktsineerimist Pfizer/BioNTechi või Moderna mRNA vaktsiinidega, on 18–39-aastaste meeste seas 28 päeva sees “mõõdukalt suurenenud risk” (isegi kuni 84%) surra südamepuudulikkuse tõttu.

 

Esmane analüüs viidi läbi 18-aastaste ja vanemate Florida elanike osas, kes surid 25 nädala jooksul pärast COVID-19 vaktsineerimist, alates vaktsiinide esmakordsest kasutuselevõtust 2020. aasta detsembris.

Analüüsist jäeti aga välja isikud, kellel oli kinnitatud COVID-19 nakkus, kes said revaktsineerimise või viimase COVID-19 vaktsineerimise pärast 8. detsembrit 2021. Uuring lõppes 1. juunil.

Kui vaadata suremust, mida võib seostada südamehaigustega, siis on see oluliselt kõrgem 18-24-aastastel ja 25-39-aastastel riskifaasis ehk esimese 28 päeva jooksul pärast COVID-19 vaktsineerimist/geeniteraapiat. 18-24-aastastel on see 54% kõrgem ja 25-39-aastastel üle kahe korra kõrgem.

“Inimesed, kellel on olemasolev südamehaigus, nagu müokardiit ja perikardiit, peaksid vaktsineerimist kaaludes olema eriti ettevaatlikud ja pidama nõu oma tervishoiuteenuse osutajaga,” seisis osariigi tervishoiuministeeriumi avalduses.

“Praegu olemasolevate andmete põhjal tuleks patsiente teavitada võimalikest südamega seotud tüsistustest, mis võivad tekkida pärast mRNA COVID-19 vaktsiini saamist. Kuna ülemaailmne immuunsus COVID-19 suhtes on kõrge, kaalub ebanormaalselt kõrge südamega seotud surmaoht selle vanuserühma meeste seas tõenäolisel üle vaktsineerimisest saadava kasu,” lisati uute juhistena.

ScienceFilesi tõlgendus: esimese 28 päeva jooksul pärast COVID-19 vaktsineerimist/geeniteraapiat on 18–39-aastastel meestel 97% suurem risk haigestuda südamehaigustesse ning 84% suurem risk südamehaigustesse surra (baasperioodil, st kõik ajahetked väljaspool 28 päeva pärast COVID-19 vaktsineerimist/geeniteraapiat). mRNA-COVID-19 geeniteraapiad põhjustavad suurenenud suremusest 87%.

Analüüs näitas ka, et üle 60-aastastel meestel oli 28 päeva jooksul pärast mRNA-d sisaldavate vaktsiinide saamist südamega seotud surma risk 10 protsenti suurem. Samuti näitas see, et mitte-mRNA vaktsiinidel ei olnud neid riske praktiliselt ühegi vanuserühma juures.

Vaktsiiniohutuse instituudi direktor Daniel Salmon ütles laupäeval Newsweekile, et eksperdihinnanguta analüüsil puuduvad piisavad üksikasjad, et hinnata selles uuringus tehtut ja selle tulemuste paikapidavust.

Teiste arvates vastab analüüs vastab selgelt küsimusele, kas mRNA koroonavaktsiinidel üldiselt on mõju südamehaigustesse suremise riskile. Florida andmed kinnitavad varasemaid uuringuid, et need suurendavad oluliselt surma tõenäosust 28 päeva jooksul pärast COVID-19 vaktsineerimist. Teisisõnu: nad ei kaitse, vaid tapavad noori mehi, kellel poleks olnud peaaegu mingit ohtu surra SARS-CoV-2 nakatumise tõttu.

Nüüd jääb üle vaid küsida, et kui kaua ignoreerivad Covid-19 vaktsiinide kõigile sobivust küsimärgi alla seadvaid uuringuid Eesti arstid. Ka siin võib abi olla dr Ladapost, kes on hirmu ületamise (loe: vabanemine “aga mis minu prestiižist nüüd saab” mentaliteedist) kohta kirjutanud terve raamatu. Muide prestiiž ehk praestigium tähendab ladina keeles pettust, illusiooni…

 

Florida uuringu saad alla laadida siit.

Allikad: ScienceFiles, Politico, Newsweek, Lapado pressiteade

 

Toimetas Hando Tõnumaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt