Raskustes hispaanlased ulatavad üksteisele sõbrakäe

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

26. veebruar 2013 kell 16:01



 

Kahe väikese lapse isal Antonio Delgadol (44) ei ole sissetulekut olnud juba kaks aastat ning asjad olid vahepeal nii hullud, et mees mõtles oma elu lõpetamise peale.

Aga paar kuud tagasi sai Delgado teada inimestest, kes rendivad odavalt põllumaad. Nüüd harib mees oma tillukest maalappi ning saab sealt köögivilju. Endal tal kõiki oma aiasaadusi vaja ei lähe, ent ülejääki ta ei müü. Selle asemel tegelevad nii tema kui ka paljud teised kaubavahetusega, et majanduslikult rasked ajad üheskoos üle elada.

 

Hispaanias on tööta üle veerandi inimestest ja lausa pooled tööd soovivatest noortest. Kümnetel tuhandetel perekondadel puudub kindel sissetulekuallikas, kuid neil on oskusi ja aega, et teha tööd, mida kaupade või teenuste vastu vahetada.

Delgado ütleb, et tal polnud enne põllundusest aimugi, kuid nüüd on see muutnud kogu tema elu.

 

On võimalik elada ilma tööta, aga see ei tähenda, et peab elama ilma töötamata

Rasked ajad sunnivad inimesi leidlikkusele ja mõned hispaanlased on hakanud kasutama n-ö ajapanku, mille arvele saab hoiustada oma aega, teadmisi ja oskusi ning vahetada neid endale vajaliku vastu. Kõikidel teenustel on sama väärtus, olgu tegu siis tunniajase keeleõppe või majakoristusega.

Teresa Sanchez (55) võtab osa ajapanga tegevusest Lääne-Hispaanias. Ta on valmis andma jaapani keele tunde, masseerima ning vanainimestele seltskonda pakkuma. Vastutasuks on ta saanud inglise keele tunde, koduseadmete parandamist ja juukselõikust oma pojale. Ta ütleb, et liitus pangaga, sest talle meeldis idee üksteist abistavatest inimestest, kuid nüüd on ta aru saanud, et niimoodi toimides on võimalik ka palju säästa.

 

Alternatiivide võimas tulek

Ajapankade arv Hispaanias on viimase kolme aastaga paisunud kahekordseks – neid on nüüd juba 318. Populaarsed on ka veebikeskkonnad, mida kasutatakse kõige erinevamate probleemide lahendamiseks. Näiteks saab abi, kui soovid teiselt eraisikult autot rentida, kellegagi taksot jagada, ebavajalikke asju ära anda või teistega kooliraamatuid vahetada. Peale elektrooniliste kanalite toimivad ka vahetamistegevusel põhinevad turud.

Enne suurt majanduskriisi põlgas enamik hispaanlasi kasutatud kauba ära. Erinevalt paljudest teistest Euroopa riikidest ja USA-st pole second hand Hispaanias kunagi varem populaarsust kogunud, sest seda peeti vaesuse märgiks. Nüüd on aga mõtlemises toimunud suur nihe ja uute asjade kultus on taandumas. Samuti on kriisil olnud oluline roll rahva ühendamisel. Ühiskonnas on hakatud taasavastama ja väärtustama inimsuhteid.

 

Veel uusi panganduse liike: teenepank

Majanduslangus on pannud paljusid märkama inimesi enda kõrval ja tõusuteel on ka heatahtlike abistajate numbrid. Üle 7000 liikmega teenepanga BarcelonActua mõte on teisi aidata ilma midagi vastu ootamata. Puudub kontroll, kes kui palju abi on saanud ning kogu süsteem põhineb vaid liikmete heal usul.

Anna Daura (49) postitas teenepanga veebilehele palve aidata koristada talle kuuluvat korterit, mille eelmised üürnikud olid kohutavasse seisu jätnud. Ta oli paar kuud enne seda oma töö kaotanud ja tal polnud raha, et koristustööde eest maksta. Aga juba mõni minut pärast abipalve teelesaatmist leidusid juba inimesed, kes olid nõus aitama – ja seda täiesti tasuta.

Paar päeva hiljem tuli kohale tosin inimest, kes küürisid korteri puhtaks. Daura sõnul polnud ta kunagi varem midagi taolist kogenud ja innustatuna sellest väikesest imest nõustab ta nüüd teisi võrgustiku liikmeid ettevõtluse alustamise alal.

Laia Serrano, kes aasta tagasi BarcelonActua asutas, arvab, et Hispaania aitabki taas jalule inimeste võimekus, mitte valitsus. Kriisi lahendus peitub tema sõnul n-ö rohujuure tasandil, kuid on ülioluline, et inimesed seda ka ise endale teadvustaksid.

 

 

Allikas: USA Today 

Samal teemal: Wall Street Journal, Reuters

 

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt