Keemia vandenõu. 1. osa: süsinikku pole olemas?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

24. veebruar 2020 kell 18:46



Pilt: Telegram.ee

Väidetavalt leidub süsinikku universumis keemilistest elementidest neljandana kõige rohkem ja Maa koores on see 15. levinum element ning kõik elusolendid Maal on süsiniku-põhised eluvormid. Aga kas sa teadsid, et mitte keegi (sh ka teadlased) pole mitte kunagi süsinikku oma silmaga näinud? Toome teieni väga põneva ja vastuolulise arutelu keemia vandenõust, alustades süsiniku pettusega, mis kustutab valemist igasuguse evolutsiooniteooria võimalikkuse, inimese tekitatud globaalse soojenemise teooria ning aitab paremini mõista kosmoloogia pettust.

 

Artiklite sarja esimene osa põhineb keemia taustaga vabakutselise uurija Andrew Tysoni (kes kirjutab nime all Take No Gnosis – TNG) artiklitel ja podcast’idel ning minu vestlustel AHHAA Teaduskeskuse planetaristi Üllar Kivilaga.

See, mis ma olen avastanud, ei puuduta mitte ainult süsinikku, vaid kogu teadust, keemia ja bioloogia valdkonda. Tegemist on fundamentaalse pettusega kõiges selles, mis meile on räägitud universumi toimimisest ning ma usun, et ei pea olema hariduselt keemik, et sellest läbi näha,“ ütleb TNG.

 

Mida meile ametlikult süsiniku kohta väidetakse:

Puhast süsinikku söe (puidust) ja koksi (kivisöe) kujul kasutatakse metalli sulatamisel. See on eriti oluline raua- ja terasetööstuses.

Elementaarsüsinikku pole aga nii lihtne leida. Muistsed inimesed puutusid sellega kokku ainult tuhas, tahmas ja söejääkides, mida leidus pärast seda, kui välk oli puud tabanud ja see oli ära põlenud, või pärast seda, kui inimesed hakkasid regulaarselt kasutama tuld (umbes 300 000 – 400 000 aastat tagasi; võimalik, et isegi rohkem kui 1 miljon aastat tagasi).

Kõik musta värvi jäägid, mis tekivad orgaanilise materjali põlemisel, on määrdunud süsinik. Hallikas värvus on tuhk, mis koosneb anorgaanilistest sooladest.

Süsinikuühendid on meie planeedil üsna silmatorkavad. Neid nimetatakse orgaanilisteks ühenditeks ja neid leidub rohkesti nn bioloogias. Näiteks järgmised kolm lihtsat ja levinud molekuli sisaldavad palju süsinikku (C):

  • C2H5OH – etüleen (alkoholi keemiline ühend), mida leidub õlles, punases veinis ja teistes alkohoolsetes vedelikes

  • C6H12O6 – tärklis, seda leidub näiteks makaronides

  • C6H10O5 – glükoos ehk suhkur

Klassifikatsioon: süsinik on mittemetall

Värvus: must (grafiit), läbipaistev (teemant)

Aatommass: 12,011

Olek: tahke

Sulamistemperatuur: 3550 °C

Märkus: normaalse atmosfäärirõhu korral ei sula süsinik kuumutamisel, vaid sublimeerub, st see läbib vahetu faasi tahkest gaasiks.

Kui rõhku tõstetakse 10 atmosfääri, täheldatakse, et süsinik (grafiit) sulab temperatuuril 3550 °C.

Keemispunkt: 3825 °C

Kui kaua sa oled mänginud selle ideega, et süsiniku näol võib olla tegemist suure pettusega?

TNG: Ma olen seda arvanud juba üle 30 aasta. Ma õppisin ülikoolis keemiat ja kui ma 1980ndatel hakkasin tööle metallide laboris, siis märkasin omajagu asju, mis ei tundunud mulle mitte kuidagi loogilised. Ma puutusin

Palun oota...
TEGEMIST ON TASULISE ARTIKLIGA, EDASI LUGEMISEKS PALUN VALI MAKSEMEETOD


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt