Michigani ülemkohus kuulutas kuberner Whitmeri koroonapiirangud kehtetuks

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. oktoober 2020 kell 10:47



Michigani ülemkohus tunnistas 2. oktoobril põhiseadusega vastuolevaks 1945. aasta seaduse, mida demokraadist kuberner Gretcher Whitmer koroonakriisile reageerimisel korduvalt kasutas. The Washtington Post kirjutab, et silmatorkav otsus seab ohtu mitu kuud kehtinud piirangud.

 

Kohus jõudis otsusele juhuslikult samal päeval, kui Whitmeri kriitikud esitasid 1945. aasta seaduse tagasivõtmiseks üle 539 000 allkirja. “Meie põhiseadus on oluline ja see oli meie demokraatliku protsessi jaoks suur võit,” ütles vabariiklaste koja esindaja Lee Chatfield.

Kuberner ütles, et otsus oli “sügavalt pettumust valmistav” ning ta ei kavatse alla anda. Ta väitis, et tema hädaolukorra deklaratsioon ja sellega seotud korraldused võivad endiselt 21 päeva kehtida (kohtudokumendis see klausel siiski puudub) ja seejärel jätkuvad paljud neist “alternatiivsete” seaduste alusel.

“Igas osariigis ja föderaalvalitsuses on välja kuulutatud mingisugune hädaolukord,” ütles ta. “Selle otsusega saab Michiganist ainus erand, samal ajal kui Ülem-Michigani poolsaarel esineb Covidi nakkusjuhtumeid, mida meie osariigis pole aprillist saadik täheldatud.”

Ligi seitse kuud on Whitmer kehtestanud piiranguid Michigani majandusele, K-12 koolisüsteemile, tervishoiule ja isegi rahvusparkide külastamisele, püüdes minimeerida koroonaviiruse leviku ohtu.

Maskid on kohustuslikud suletud avalikes kohtades ja rahvarohketel väliüritustel. Restorani külaliste hulka on piiratud 50% ulatuses. Inimesed peavad võimaluse korral kaugtööd tegema ja maksimaalne siseruumides koos viibivate inimeste arv on 10.

Ülemkohtu sõnul andis 45. aasta avaliku julgeoleku seadus Michigani kubernerile kontrollimatu volituse.

“See on seadusandliku võimu ebaseaduslik delegeerimine täidesaatvale võimule, mis rikub Michigani põhiseadust,” kirjutas kohtunik Stephen Markman. “Seetõttu puudub kuberneri poolt COVID-19 pandeemiale vastuseks antud korraldustel nüüd seaduslik alus.” Kuid ta lisas: “Meie otsus jätab kubernerile ja parlamendile selle väljakutse lahendamiseks mitmeid võimalusi ja loodame, et see ka realiseerub.”

 

Allikad: The Washington Post, ClickOnDetroit

 

Toimetas Madis Mark

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt