Boliivia senat kiitis heaks kloordioksiidi mineraallahuse (MMS) kasutamise koroonaviiruse vastu võitlemiseks

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. juuli 2020 kell 12:26



Foto: Facebook + ekraanikuva

14. juulil postitatud Boliivia senati avalduses seisab, et seadusandjad kiitsid heaks seaduseelnõu, mis “lubab kloorioksiidi lahuse valmistamist, turustamist, tarnimist ja kasutamist koroonaviiruse ennetamiseks ja raviks”.

 

Kuigi kloordioksiidi ehk MMS-i lahuse (kui klaasi vee sisse pannakse vaid mõned(!) tilgad MMS-i) raviomadused on korduvalt teaduslikult tõestatud, sellele on võetud ka patente (+ Krimmis asuvas kliinikus Biocentr kasutatakse raviks MMS-i), tembeldab ravimitööstus ja ülemaailmne peavoolumeedia MMS-i endiselt ohtlikuks mürgiks, ent ka teistsugust infot hakkab siiski aina enam välja tulema.

Samamoodi nagu Eestis ja mujal läänemaailmas tsenseeritakse tõde MMS-i keha puhastusprotsesside aktiveerimise osas, üritavad ka Boliivia ravimiametkonnad seda lahust põrmustada. Ravimitööstuse palgal olevad eksperdid ütlevad ühest suust, et kloordioksiidi tarvitamine on parimal juhul mõttetu koos võimaliku platseeboefektiga ning halvimal juhul ohtlik või lausa surmav.

Kuid peale senati heakskiitu ütles tipptasemel Boliivia seadusandja Efraín Chambi, et tema partei ähvardab saata Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) riigist välja kloordioksiidi meditsiinilise kasutamise vastu võitlemise eest.

“WHO ei tee Boliivia elanikele mitte mingeid teeneid. Me usume, et nad on suurte rahvusvaheliste ettevõtete poolel,“ sõnas senati liige Efraín Chambi.

Nüüd oodatakse veel Boliivia saadikutekoja ja presidendi heakskiitu. Seejärel on Boliivias riiklikul tasandil ClO2 lahus seadustatud koroona ravimiks. Mitmes departemangus jaotatakse seda juba praegu tasuta ning osad arstid joovad kloordioksiidi lahust profülaktikaks. Riiklikul tasandil tõstetakse inimeste teadlikkust MMS-i osas, et inimesed oskaksid seda õigesti ja turvaliselt kasutada. Kohalike aktivistide sõnul päästetakse Boliivias kloordioksiidi abil palju elusid ning farmatseutilised maffiad ei suuda tõde peatada.

Boliivias asuva Cochabamba linna Farmacia Boliviana apteeker hoiab käes MMS-i lahust (21. juuli 2020, REUTERS/Danilo Balderrama)

 

Ravi MMS-iga on vabatahtlik ja rangelt reguleeritud

Standardi kohaselt kestab see määrus nii kaua, kui on olemas koroonaviirusega nakatumise oht. Kloordioksiidi lahust toodetakse avalikes- või eralaboratooriumides, mille on heaks kiitnud vastutav juhtimisorgan, kusjuures kvaliteedinõudeid tuleb järgida ja tooteinfos peab olema kirjas koostis, annus, ettevaatusabinõud ja juhised tarbimiseks.

Laborid või ülikoolid saavad müüa otse keskvalitsusele, valitsustele ja kohalikele omavalitsustele ja/või seaduslikult asutatud apteekidele, viimased võivad müüa ka ilma retseptita. Osakonna ja/või linnavalitsused peavad tagama kloorioksiidi lahuse varustamise rahvatervise süsteemis. Samuti näeb reegel ette, et täitevorgan peab koostöös autonoomsete territoriaalüksustega korraldama kloordioksiidilahuse korrektse kasutamise kampaaniaid.

Enne seaduseelnõu vastuvõtmist väitis senati president Eva Copa, et tunneb muret selle üle, et mõned inimesed ostavad kloordioksiidi mustal turul ja ilma igasuguse regulatsioonita. Peab olema seadus, mis kontrollib selle tootega kauplemist ja tootmist. Seadusandjad selgitasid ka, et see seadus näeb ette, et kloordioksiidi kasutamine COVID-19 ravis on vabatahtlik ega ole kohustuslik.

Boliivia saatkond Londonis kinnitab, et tegemist on päris uudisega: “Hoolimata Boliivia tervishoiuministeeriumi ametlikest soovitustest kloordioksiidi lahuse kasutamise vältimisest COVID-19 ravis, kiitis seadusandlik kogu (senat), millest enamuse (2/3) moodustab MAS erakond, heaks kloordioksiidi kasutamise COVID-19 patsientide raviks,” ütles saatkonna ametnik.

Järgmiseks tuleb seaduseelnõu saata saadikutekotta, mida samuti kontrollib MAS. Kui see heaks kiidetakse, vajaks see seaduseks saamiseks riigi parempoolse presidendi Jeanine Añezi allkirja. President võib õigusaktid heaks kiita või edasiseks arutamiseks tagasi saata. Boliivia põhiseaduse kohaselt ei saa ta sellele siiski täielikult vetot peale panna, nagu seda saab teha USA president.

MMSi ostmine Boliivias (Foto: Jorge Ábrego/EFE + Alamy)

 

Kohalikud edulood julgustavad ka teisi

Boliivia jalgpallikangelane ja endine rahvusmeeskonna kapten Julio César Baldivieso ütles kohalikule telekanalile, et kuna Cochabamba haiglates “pole teste ega kaitsevahendeid”, on tema ja tema perekond pöördunud kloorioksiidi poole, et ravida koroonaviiruse sümptomeid.

Boliivia idaosas asuv 30 000 elanikuga San José de Chiquitose linnapea jagas viiruse raviks kohalikele meditsiinikeskustele kloordioksiidi. “Kloordioksiidi kasutamine on andnud kriitiliste patsientide taastumisel suurepäraseid tulemusi,” ütles linnapea Germaín Caballero eelmisel nädalal kohalikule telejaamale. “Oleme suutnud pandeemia kontrolli alla saada.”

Kuigi MMSi müügiluba Boliivias pole saanud veel lõplikku kinnitust presidendi poolt, kasutatakse seda kurikuulsat lahust juba mitmes piirkonnas, sh on see müügil ka kohalikes apteekides.

Tuginedes Boliivia eeskujule on ka Ecuadori rahvusassamblee hiljuti arutama hakanud kloorioksiidi kasutamist koroonaviiruse raviks ja kümme kohalikku Rooma-Katoliku piiskoppi on kutsunud üles seda kasutama.

Meeldetuletuseks kodumaalt

Artikli lõpetuseks tasub mainida, et koguni kaks Eesti terviseametnikku on tunnistanud, et MMS-i tarbimine lahjendatud kujul ei ole mitte kuidagi tervisele kahjulik. Ja kuidas ta saakski olla, kui tegu on muu hulgas joomiseks ja toiduvalmistamiseks mõeldud vee puhastajaga.

 

 

Ilmselt mäletavad kõik aastatetagust materdamist ja sopaga loopimist; MMS-i turvalisust ei uuritud avalikus meedias ja vabandust ei palutud ka siis, kui politsei 2016. aastal leidis, et MMS ei keeranud kellegi tervist tuksi.

 

Allikad: Boliivia senat, ReutersFacebook, Ecuavisa, Extrem News, Business Insider, New York Times, El Deber, + lingid artikli sees

Fotod: Jorge Abrego/EFE, Danilo Balderrama/REUTERS, ekraanikuva

 

Toimetas Hando Tõnumaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt