NSA luureprogramm: võimumängud ja raha

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

20. juuni 2013 kell 11:43



 

Rahvusvahelised turvaeksperdid on avaldanud arvamust, et rahvusliku julgeolekuagentuuri (NSA) massikontrolliprogramm ei pane inimesi end turvalisemalt tundma. Mitmed juristid ja luureeksperdid on seisukohal, et inimeste telefonikõnede pealtkuulamine ja igasugune nende järele luuramine ei ole peatanud enne ega peata ka tulevikus võimalikke terroristide plaane. Paljud valitsuse ametnikud on siiski seisukohal, et luureprogrammid on loodud inimeste kaitseks. Sellise arvamuse taga peidavad end aga tihti võimumängud ja raha.

 

NSA ülemuse kahtlane taust

NSA uurimisele pühendunud ajakirjanik James Bamford märkis ühes oma artiklis, et NSA direktor Keith Alexanderi elulugu on täis valetamist, ebaseaduslikku tegevust ja ebaprofessionaalset käitumist.

Ta kirjutab, et 2001. aastal töötas Alexander Ameerika sõjaväe rahvusvahelises pealtkuulajate ja spioonide võrgustikus, kuhu kuulub umbes 10 700 inimest. Sama aasta märtsis ütles Alexander ajalehele Syracuse, et tema töö on leida inimesi või muid riske, mis võivad riigile ohtlikud olla. Kuus kuud hiljem aga elas Ameerika üle 9/11 rünnakud, mis tulid kõigile suure üllatusena. Väidetavalt oli Ameerika salaluurel siiski piisavalt informatsiooni 9/11 rünnakute kohta, et neid ära hoida.

Keith Alexander oli ka see mees, kes pärast 11. septembrit toetas massilist järelvalvet Ameerika tavakodanike üle. Luurati täiesti tavaliste ameeriklaste järele ja kuulati pealt ka näiteks ajakirjanike kõnesid oma abikaasadega. Kaks aastat hiljem määras USA kaitseminister Donald Rumsfeld Alexanderi NSA juhikohale, kust ta sai jälgida ja juhtida ebaseadusliku pealtkuulamisprogrammi tööd, pettes samal ajal ka Luurekomitee (House Intelligence Committee) liikmeid. USA esindajatekoja ja luurekomitee liige Rush Holt kirjutas Alexandrile avaliku ja vihase kirja, milles manitses teda kongressi järelevalve naeruvääristamise eest. Alexander on Kongressile valetamisega mitmel korral ka vahele jäänud.

Bamford toob välja ka selle, et Keith Alexander oli üks põhilistest juhtidest erinevate piinamisprogrammide juures. 2003. aastal määras Rumsfeld ta USA armee staabiülema asetäitjaks luureasjades, mis on üks auväärsemaid positsioone luures. Tema juhitud üksuste hulgas oli ka neid, mis olid seotud skandaaliga Baghdadi Abu Ghraibi vanglas, kus Iraagi vange väärkoheldi.

 

Luureprogrammide poolt on ka paljud poliitikud, nende hulgas näiteks:

– California senator Dianne Feinstein, kes väidab, et ta on liberaal, kuid siiski on järjepidevalt hääletanud seaduste poolt, mis nõrgestavad kaitset luuramiste vastu, rõhunud internetpiraatluse tõkestamise seaduseelnõude tähtsusele (SOPA, PIPA), pooldanud Iraagi sõda ja pankade päästepakette.

– Kongresmen Mike Rogers, kes on autoriks CISPA-le, mille kohta internetiturvalisuse eksperdid on öelnud, et seda pole vaja, sest teeb pigem kahju kui kasu.

 

Taaskord tuleb mängu raha

NSA nuhkimis-programm on sarnane teistele turvalisust tagavatele tegevuskavadele, mis on mõeldud inimeste kaitseks, kuid tegelikult kahjustavad riiklikku julgeolekut. Need on toonud kaasa piinamised, droonisõjad, määramatu tähtajaga kinnipidamised ja Süüria terroristide relvastamised.

Selliste programmide pealt aga teenitakse tohutult suuri summasid. William Binney, üks NSA vilepuhujatest ütles, et need inimesed, kes vastutavad luureprogrammide eest, on korrumpeerunud ja miski ei muutu enne, kui selles valdkonnas ei tehta suurpuhastust.

 

Allikad: Washingtons Blog, WHP TV, Guardian, Infowars 

Pilt: patdollard.com

 

Toimetas Stinne Loo

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt