Pentagon: sõda terroristidega võib kesta veel paarkümmend aastat

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

19. mai 2013 kell 19:10



Isegi pärast al-Qaeda liidrite kõrvaldamist ei usu USA kaitseministeerium, et sõda terroristidega võiks jõuda lähemal ajal lõpule. Neljapäeval teatas Pentagoni ametnik Michael Sheehan senati komitee ees, et neil pole plaanis pea 12 aastat kestnud välisriikides toimuvaid operatsioone lõpetada. Kui temalt küsiti arvamust, kui kaua võiks sõda terroristidega veel kesta, vastas ta, et vähemalt 10 kuni 20 aastat.

 

President Obama on lubanud, et viimased väeüksused tuuakse Afganistanist välja 2014. aasta lõpuks. Kui Sheehani ja teiste ametnike märkused aga pisutki asjakohased on, siis kestab sõda tegelikkuses edasi veel 2030ndatelgi. Senati komitee proovis aru saada, mis alustel operatsioonid ikka veel kestavad, sest USA kongress andis 2001. aastal tollasele presidendile George W. Bushile loa vägede kasutamiseks, et maksta kätte 9/11 rünnakute eest. Nüüd, 13 aastat hiljem, kasutatakse neid laiu volitusi sõja kestmiseks ja laiendamiseks teistesse riikidesse nagu Jeemen või Somaalia.

Sheehan kirjeldas terrorismivastast programmi ulatuvat “Bostonist FATA-ni (Pakistani väidetavalt terroristidest kubisev piirkond)” ja just sellise laia tegevusraadiuse tõttu tunneb üha enam senaatoreid, et seadus tuleks ümber kirjutada. Pärast 2001. aastat on võetud vastu seadus, mis hoopis volitusi veelgi laiendas, nii et 9/11 kättemaksuaktsioonist on saanud sõda kõikide ebasoovitavate isikutega.

Senaator Angus King avaldas arvamust, et tegemist oli viimase aja ühe häirivama istungiga ja et Pentagon pole seaduse muutmisest huvitatud, sest sellega muutuks suur osa nende tegevusest ebaseaduslikuks.

 

Allikad: RT, The New York Times

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt