Õunaekstrakt hävitab vähirakke tõhusamalt kui keemiaravi

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

3. aprill 2013 kell 18:46



 

Katseklaasiuuringutel hävitasid õuntest pärit oligosahhariidid 46% inimese jämesoolevähi rakkudest, mis on oluliselt parem tulemus kui praegu kasutusel olevad keemiaravi preparaadid. Erinevalt tugevate toksiliste kõrvalnähtudega keemiaravist on oligosahhariidid laialt levinud looduslikud tervislikud ühendid, mida esineb paljudes puu- ja köögiviljades.

 

Looduslik ravi ühe surmavama vähiliigi vastu?

Jämesoolevähk on suremuse protsendi osas teisel kohal naistel ja kolmandal kohal meestel. Tavapäraselt kasutatav keemiaravi preparaat, mida selle vähiliigi puhul kasutatakse, on näidanud madalat tõhusust, kuid sarnaselt teistele keemiaravi preparaatidele võivad sellel olla rasked kõrvalnähud nagu neurotoksilisus, aneemia ning immuunsüsteemi allasurumine.

Uurijad otsustasid keskenduda vähi looduslike ravimite otsingul õuntele, kuna need on paljudes maades enimtarbitavad puuviljad ja nendega on juba saavutatud häid tulemusi rinnavähi, munasarjavähi, kopsuvähi ja maksavähi ravis. Õuntest pärit oligosahhariide on võimalik soodsalt saada õunamahla tootmise jäägina.

Hiina Xi’ani ülikooli teadlased eraldasid õunamahla tootmisjäägist polüsahhariide ja töötlesid neid looduslike ensüümidega, et lõhustada neid väiksemateks oligosahhariidideks. Seejärel lisati neid katseklaasitingimustes inimese jämesoolevähi rakkudele ning võrreldi tulemust jämesoolevähi ravis kõige sagedamini kasutatava keemiaraviga.

Oligosahhariidid toimisid igas katsetatud kontsentratsioonis tõhusamalt kui keemiaravi ja kuna neil ei ole toksilisi kõrvalnähtusid, siis on võimalik neid kasutada väga kõrges kontsentratsioonis.

 

Oligosahhariidid – paljude tervislike mõjudega toitained

Oligosahhariididele on viimasel ajal palju tähelepanu pööratud nende tervislike omaduste pärast. On leitud, et need parandavad soolestiku mikrofloorat, aitavad veresuhkrut kontrolli all hoida ja toetavad immuunsüsteemi tööd. Looduslikult esinevad oligosahhariidid paljudes taimedes (puu- ja köögiviljades, vetikates, mees ja piimas; samuti tekivad need siis, kui komplekssemaid süsivesikuid (näiteks pektiin) lõhustatakse ensüümidega, mis on värsketes puuviljades.

Nagu ikka, on värske toidu söömine kasulikum kui töödeldud toit – kuumutatud õunamahlas ei leidu enam olulisel määral pektiini ja seda lõhustavaid ensüüme.

 

Allikad: Natural News, NCBI

Foto: Internet

 

Toimetas Katrin Suik



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt