Nobeli rahupreemia laureaat: Välisjõud ei tohiks Süüria asjadesse sekkuda

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

3. september 2013 kell 11:03



Mairead Maguire on rahuaktivist Põhja-Iirimaalt. Ta on asutanud koos Betty Williamsi ja Ciaran McKeowniga organisatsiooni Community of Peace People (rahuinimeste kogukond), mis on pühendunud Põhja-Iirimaa küsimuses rahumeelse lahenduse leidmisele. 1976. aastal anti Maguirele ja Williamsile nende töö eest Nobeli rahupreemia. Viimastel aastatel on Maguire aktiivselt kritiseerinud Iisraeli käitumist Gaza piirkonnas, olles avalikult väga kriitiline USA ja Suurbritannia poliitika osas Lähis-Idas, eriti Iraagis ja Afganistanis.

Hiljuti külastas Maguire Liibanoni ja Süüriat, et näha oma silmaga, mis seal kohapeal toimub. See, mida ta nägi, ei lähe kokku kuvandiga, mida USA soovib, et maailm Süüria olukorra kohta usuks. USA, Saudi Araabia ja Katar rahastavad vägivaldseid grupeeringuid ning ei soovi, et Süürias saabuks rahu.

Maguire külastas kõigepealt Beiruti Liibanonis, kuhu tuhanded süürlased on sõja eest põgenenud. Põgenikelaagris on olud väga viletsad, hoolimata Liibanoni valitsuse püüetest põgenike tohutu hulgaga toime tulla. Küsitledes põgenikelaagris inimesi, sai Maguire enamasti vastuseks, et põgeneti välismaiste sõdurite vägivalla eest. Ka Süürias küsitles ta inimesi ja haiglas arstidega rääkides kuulis ta, et palju inimesi on hukka saanud džihaadi võitlejate ja opositsioonivõitlejate tõttu. Kuid ühe kohaliku usujuhi sõnul, keda oli julmalt piinatud, on vägivallatsejateks peamiselt välismaalt pärit hästirelvastatud ja halastamatud sõdurid. Ta ütles, et tegemist ei ole ilmselgelt moslemi äärmuslastega, otsustades selle põhjal, kuidas teda vangistuse ajal piinati.

Süürias on üle 40 000 hästirelvastatud terroristi, kellel on sidemed Al Qaedaga ning nende eesmärk ei ole demokraatia võidulepääs Süürias: neid rahastavad Katar, Saudi Araabia, USA ja Suurbritannia. Need võitlejad on hästi varustatud ja relvastatud ning nende töö on Süürias inimesi mõrvata.

Maguire on väga kriitiline Obama tegutsemise osas Süüria küsimuses, öeldes otse, et USA rahastab terroriste, kes mõrvavad tsiviilelanikke. See suurendab põgenikevoolu Süüriast Liibanoni ja teistesse ümberkaudsetesse maadesse ning see võib piirkonnas tekitada ebastabiilse olukorra, mida ei ole enam võimalik kontrolli alla saada.

Maguire leiab, et alternatiiviks oleks toetada mittevägivaldset Musallah’ rahuliikumist ning nende püüdlusi rahukokkuleppeks kohalike vähemusgruppide vahel. Eelkõige ei tohiks Süüria asjadesse olla segatud välisjõud. Maguire kohtus oma visiidi ajal ka Süüria peaministri ja teiste valitsuse esindajatega, kes kinnitasid, et toetavad oma presidenti. Süüria valitsus eitab resoluutselt seost keemiarünnakutega omaenda rahva vastu ning ÜRO vaatlejad kinnitavad seda.

Allikad: 21st Century Wire, Wikipedia, Youtube

Foto: sydwalker.info

 

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt