Ravikanepist laste vähiravis

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

10. detsember 2013 kell 12:34



Ravikanep on alles järk-järgult saavutamas positsiooni vähiravis. Selle tõhusust keemiaravi kõrvalnähtude leevendamisel on laialdasemalt tunnustatud. Ravieesmärgil kasutamist alles ettevaatlikult uuritakse. Sellepärast pole ime, et lapsed ei tule ravikanepi kasutajatena esimese hooga mõttesse. Või kui tulevad, siis on paljude jaoks see kuvand suitsetavast lapsest. Kuid ravikanepil võib laste vähiravis olla väga suur kasutegur.

 

Eelkõige ei kasutata laste ravis kanepi suitsetamist, vaid spetsiaalset tinktuuri, mida tuntakse kanepiõlina. Ning nendel vähestel juhtudel, kui vanemad on võtnud vastu julge otsuse proovida oma lapse ravis kanepit, on tegemist olnud vähese THC sisaldusega taimega, mis ei mõjuta kognitiivseid võimeid ega põhjusta “pilves“ olekut. Kõigest hoolimata on idee ravikanepist laste raviskeemis väga vastuoluline teema. Mitte ükski arst ei julge tunnistada, et on ravikanepi kasutamist lapse puhul lubanud, kartes, et see toob probleeme kaasa.

USA-s asuv meditsiinilise kanepi kasutamist edendav organisatsioon United Patients Group ning Cash Hyde’i nimeline fond on võtnud eesmärgiks suurendada avalikkuse teadlikkust ravikanepi suhtes ning muuta selle kaudu seadusi, mis piiravad vanemate õigusi lapsele ravitaktika valimisel. Laste õrn organism on keemiaravi ja kiirituse toime suhtes oluliselt tundlikum kui täiskasvanutel ning suur hulk vähisurmasid on põhjustatud mitte haiguse enda, vaid ravi kõrvalnähtude tõttu.  Piisab väikesest koguses kanepiõlist, et lapsed saaksid oma haigusele leevendust ning on juhtumeid, kus kanepiõli aitab regulaarsel kasutamisel viia haigust remissiooni.

 

Cash Hyde’i lugu

Cash Hyde’i nimelise fondi loojad Mike ja Kalli Hyde teavad, mida tunnevad vanemad, kes püüavad alternatiivse ravivõimalusena saada ligipääsu kanepile. Nende poeg Cash kannatas raske ajuvähi all ning selle raviks rakendati väga jõulisi ravimeetmeid.

 

Ta oli esimene laps, kes sai täies ulatuses kiiritusravi nii aju kui ka seljaaju jaoks, ilma et selle puhul oleks kaasatud tavapärased iivelduse ja valu vastased ravimid. Perekond on veendunud, et kanepiõli andis poisile sellise elukvaliteedi, mida farmaatsiatööstuse ravimid ei oleks kunagi tagada suutnud. Kuid veidi peale seda, kui valitsuse poolt piirati kanepiõli kättesaadavust, andis Cash oma pikas võitluses vähiga alla. Tema isa Mike põhjendab enda pühendumust ravikanepiga seotud teavistustööle: “Cashy oli elav näide ravikanepi tõhususest. Ta oli habras, nõrk ja surma ääre peal – andsime talle kanepiõli ja ta tuli tagasi ellu ning  sai vähist kahel korral jagu. See ei ole kokkusattumus. Me kogesime ravikanepi imetoimet oma silmaga ning nüüd on meie eesmärk see, et teised vanemad saaksid ka seda teha.“

 

Keemiaravist keeldumine tõi kaasa ähvarduse vanemlike õiguse äravõtmise kohta

Ametliku meditsiini ja valitsuste suhtumine ravikanepisse kui ühte võimalikku ravimeetodisse laste vähiravis on enam kui ettevaatlik. Sierra Riddle on üks selline ema, kelle valik ravikanepi kasuks on tekitanud palju meediakära. Ta pidi riigi sekkumise tõttu katkestama oma poja Landoni vähiravi toetamise ravikanepiga, kuna teda ähvardati vanemlike õiguste äravõtmisega. Riddle kolis spetsiaalselt sellepärast Colorado osariiki, et tal oleks võimalik saada lapse raviks vajalikku kanepiõli. Kuid siiski külastas teda lastekaitse ametnik peale seda, kui ema keeldus keemiaravi jätkamisest ja lapse raviarst ähvardas tema peale kaevata.

Olles sundseisus, pidi Riddle nõustuma Landoni keemiaravi jätkamisega. Landoni vanaema Wendy Riddle nimetas seda lapse väärkohtlemiseks, et hoolimata sellest, et haigus oli remissioonifaasis, sunniti neid raskete kõrvalnähtudega keemiaravi jätkama. Landoni ravi toetatakse kanepiõliga, millega varustab neid mittetulundusorganisatsioon The Realm of Caring. See on viie venna algatatud organisatsioon, mis tegeleb ravikanepi kasvatamise ja turundamisega ning tänu nende abile on uue elu saanud ka 5-aastane Charlotte Figi, kelle lugu saab lähemalt lugeda siit.

Ravikanep on jäänud vastuoluliseks ravimeetodiks laste puhul. Kuid nagu ütles Mike Hyde: “Kui sa näed last enda kätel suremas, siis oled valmis tegema mida iganes.“ Ravikanepi rolli vähiravis tunnustatakse ja uuritakse aina enam ning tänu neile vähestele julgetele vanematele, kes on täna pioneeri rollis, võib ka laste vähiravis olla ravikanep ühel päeval tunnustatud abivahend.

 

Allikad: Real Farmacy, Cash Hyde Foundation, United Patients Group, Altering Perspectives, Huffington Post, New York Daily News

Foto: unitedpatientsgroup.com

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt