NSA ametnikel palutakse jälgimistegevust õigustada 9/11-ga

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

14. veebruar 2014 kell 18:42



Al Jazeera ajakirjanik sai teabevabaduse seaduse (Freedom of Information Act) alusel enda valdusse NSA juhendid, kus ametnikel soovitatakse massilist luuretegevust õigustada 9/11-ga. Dokumentides on kirjas argumendid ning soovituslikud väited, mida ametnikud peaksid kasutama suheldes meediaga Snowdeni paljastuste teemal. Lugedes ametnike intervjuusid ja tunnistusi Kongressi ees, võime tõdeda, et soovituslikke seisukohti on tõsiselt võetud.

 

Juhendist tuleb selgelt välja, et 9/11 sündmusi soovitakse mainida inimeste hirmutamiseks – ohtliku sisevaenlasega võitlemise nimel on inimesed altimad oma privaatsuse rikkumist lubama. Üheks selgelt vastuoluliseks soovituslikuks väiteks on: “Ma eelistan olla täna siin, et seletada neid programme, mitte uut 9/11 sündmust, mida me polnud suutelised ennetama.“ Seda kasutas veidi teisel kujul näiteks NSA juht Keith Alexander kui ta 18. juunil Kongressi ees kaitses agentuuri luureprogramme.

Enamus punkte kõnealuses dokumendis seondub pideva terroriohu hirmu õhutamisega, sealhulgas väited, et programmi paljastamine on ameeriklastele otseseks ohuks. Muuhulgas kästakse ka mainida kui patriootlikud ja ennastsalgavad on NSA töötajad, kuidas NSA on oma liitlasi aidanud ja kaitsnud ning kuidas kogu NSA töö on kontrollitud ja seaduslik. Lisaks rõhutatakse, et programmid kaitsevad inimeste õigusi ega riku kuidagi ei nende privaatsust ega vabadusi. Oluliseks peetakse ka seda, et NSA programmidest rääkimisel rõhutataks sõna “seaduslik“ ning väidet, et “meie liitlased on sellest kasu saanud, nagu ka meie“.

Kokku on soovituslikke seisukohti 26 lehekülje jagu, mõned nendest kõlavad nii:

  • “Avalik arutelu NSA tegudest või selle operatsioone toetavatest meetmetest pakub infot, mida terroristid võivad kasutada ja kasutavadki, et varjata oma tegevusi. See võib olla kahjulik riiklikule julgeolekule.”
  • “Need, kes soovivad meile halba teha, teavad nüüd kuidas me nurjame nende tegusid, see on teinud pöördumatut kahju meie riiklikule julgeolekule.”
  • “Minu vaatepunktist ei ole see poliitiline debatt vaid riikliku julgeoleku küsimus.”
  • “Nende programmidega kogutud info on aidanud ennetada üle 50 potentsiaalse terroriakti rohkem kui 20s riigis üle maailma. Samal ajal oleme ettevaatlikult kaitsnud meie kodanike privaatsust ja tsiviilvabadusi.”
  • “Iga kord kui toimub millegi paljastus, muudab see meie tööd raskemaks.”
  • “Esmaseks vastutuseks on kaitsta riiki.”
  • “Digitaalajastu suureks väljakutseks see, et terroristid ja kodanikud kasutavad samu suhtlusvõrgustikke.”

 

Kogu dokumenti saab lugeda siit.

Tähelepanelikum uudistelugeja võib märgata, et luureametnikud on tõepoolest dokumendis esitatud väiteid sihikindlalt kasutanud. Kriitikud on juba pikka aega märganud USA poliitikute ja turvatöötajate kalduvust kasutada rünnakutega hirmutamist, et õigustada erinevaid poliitikaid, alates sõjaväeliste kulutuste suurendamisest ja lõpetades sissetungiga Iraaki. Kindlasti pole see ei esimene ega ka viimane kord kui USA avalikkust üritatakse mõjutada 9/11 sündmuste meenutamisega. Kui tõeline on USA-sisene terrorioht aga päriselt?

 

Allikad: AlJazeera, Business Insider

Pilt: The National Student

 

Toimetas Marlen Laanep

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt