Suurbritannia valitsus maksab gripivaktsiini kahjustuse eest kompensatsiooni

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. juuni 2015 kell 20:03



Inglismaal on peale kolme aasta pikkust kohtulahingut vastu võetud otsus, et poiss, kes seagripi vaktsiini tagajärjel kannatab raske narkolepsia all, saab 120 000 naela (üle 167 000 euro) kompensatsiooni. See otsus annab uut lootust enam kui 100 perele, kus mõni pereliige on selle vaktsiini tõttu saanud tõsiseid tervisekahjustusi. See ei ole esimene kord, kui Inglismaa valitsus maksab kompensatsiooni vaktsiinikahjustuse eest. 2010. aastal määrati 90 000 naela suurune kompensatsioon poisile, kes sai tõsiseid tervisekahjustusi MMR (leetrid, mumps, punetised) vaktsiini tagajärjel.

 

Seagripp H1N1 või A-gripp, nagu WHO on soovitanud seda nimetada, on gripitüvi, mis hakkas levima 2009. aastast. Kuna gripiviiruste tüved on pidevas muutumises, siis ei ole uue tüve esinemises midagi väga erilist. Selle gripiviiruse puhul kombineerusid aga omavahel ühe inimgripi, ühe linnugripi ja kahe seagripi tüved ning tulemuseks oli viirus, mis oli üsna sarnane 1918.–1920. aastatel  miljoneid inimelusid nõudnud Hispaania gripiga. Uus gripitüvi rakendati algusest peale farmaatsiafirmade turundusvankrit vedama ning selle vastu loodud vaktsiin oli tõhusaks kiire tulu allikaks. Õige pea hakkasid aga avalikkuse ette tulema selle vaktsiini rasked kõrvalnähud, millest kõige enam esines narkolepsiat. Ning samas oli vaktsiini tõhusus naeruväärselt madal. Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel päästis 5,4 miljoni vaktsiini manustamine Rootsis 6 inimelu.

Selle kohtuasja puhul püüdsid valitsuse esindajad aastaid väita, et poisi haigus ei ole piisavalt tõsine, et selle eest kompensatsiooni saada. Peret esindanud advokaatide sõnul oli valitsuse esindajate suhtumine vaenulik ja solvav. “Haigust, mille tõttu on inimestel jäänud pooleli karjäär ja hariduse omandamine ning mille tõttu on lagunenud abielusid, püütakse kõrvale lükata kui midagi ebaolulist,“ kommenteeris kompensatsiooni saanud peret esindanud advokaat Peter Todd.

12-aastasel poisil, kelle pere on soovinud jääda anonüümseks, on tõsiseid raskusi koolis hakkama saamisega selle tõttu, et haigusega kaasneb pidev raske väsimus ning tal on ainult üks sõber, kuna unehäire teeb sotsiaalse suhtluse keeruliseks. Ta ei või ilma järelevalveta duši all käia, koolibussiga sõita ning tõenäoliselt ei tohi mitte kunagi juhilube omada.

 

Hüvitisnõudeid esitatakse mitmes riigis

Narkolepsia vallandus GlaxoSmithKline’i (GSK) toodetud Pandemrix-vaktsiini järel, mida manustati Suurbritannias ligi 6 miljonile inimesele 2009.–2010. aastal kardetava seagripi pandeemia ennetamiseks. Tagajärjeks on aga hoopis väga suure hulga uute narkolepsiajuhtude esinemine. Sama juhtus ka näiteks Norras, kus peale üleriigilist vaktsineerimist esitas 2013. aastaks narkolepsia tõttu hüvitisnõude ligi 350 inimest. Soomes esitas 92 inimest 2011. aastal nõude vaktsiinikahjustuse hüvitise saamiseks ning ka Rootsi on tunnistanud Pandemrixi ja narkolepsia seost.

Suurbritannia valitsus tunnistab, et vaktsiini ja narkolepsia vahel on seos, kuid samas püütakse jätkuvalt tagasi lükata väidet, et haigus põhjustab nii tõsise ja püsiva puude, et seda oleks tarvis kompenseerida. Anthony O’Mahony, kelle 17-aastane tütar Ciara haigestus narkolepsiasse 2009. aastal peale vaktsineerimist, leiab, et selline seisukoht on ohvrite jaoks solvav. “Narkolepsia mõjutab iga asja, mida Ciara teeb ning see jääb alatiseks nii.“ Ciaral hakkasid peale vaktsineerimist esinema narkolepsia sümptomid nagu letargia ja järsk lihaskontrolli kaotus. Kaks korda leidis ema ta unne suikununa vannist ning mitmel korral on tüdruk teadvusekaotuse tõttu raskelt kukkunud. Ciara on üks 74 ohvrist, keda esindab Peter Todd. Lisaks vastava kompensatsiooniprogrammi alusel hüvitise saamisele soovivad need pered esitada ka tsiviilhagi GSK vastu. Ükskõik, milline on aga tolle hagi tulemus, kulud jäävad Suurbirtannia maksumaksjate kanda leppe tõttu, mis on sõlmitud riigi valitsuste ja farmaatsiahiiu vahel.

Narkolepsia on harvaesinev, kuid tõsine neuroloogiline häire, mis põhjustab unehäireid, õudusunenägusid ja hallutsinatsioone öösiti ning raskekujulist unisust päevasel ajal. Mõned narkoleptikud võivad kannatada ka katapleksia all, mille puhul tugev emotsioonipuhang võib kaasa tuua täieliku lihaskontrolli kaotuse. 2013. aastal läbi viidud riikliku uuringu alusel tekkis seagripi tagajärjel narkolepsia ühel inimesel 55 000 kohta ning täpsem bioloogiline põjus selle seose taga ei ole selge.

 

Allikad: Guardian, Mirror, Postimees, Independent

Foto: cbc.ca

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt