Valge Maja paneb vandenõuteooriad põlu alla?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

20. veebruar 2013 kell 17:24



 

Valge Maja andis veebruari alguses minimaalse meediakäraga teada, et ametisse määrati uus online-töörühm IWGCORV (Interagency Working Group to Counter Online Radicalization to Violence) ehk lühidalt vägivaldse ja äärmusliku käitumise kontrollimise online-agentuur, mille sihtmärgiks ei ole mitte ainult islamiterroristid, vaid ka n-ö vägivaldsed “suveräänsed kodanikud”.

 

 

Ameerika Ühendriikide Föderaalne Uurimisbüroo (FBI) hoiatas juba aastaid tagasi selle eest, et vabad USA kodanikud võivad toime panna mõrvu ja muid isiksusevastaseid kuritegusid, ähvardada kohtunikke, politseinikke ja valitsuse töötajaid, mängida diplomaate ja politseinikke või toime panna majanduskuritegusid, sealhulgas maksupettusi.

Nüüd ongi Obama administratsioon selliseid nn vägivaldse äärmusluse juhtumeid uurima pannud uue agentuuri, mille töörühma kuuluvad Valge Maja pressiteate sõnul ka “interneti turvaeksperdid ning isikuvabaduste ja õiguste praktikud Ühendriikide valitsusasutustest”. Agentuuri üheks ülesandeks on välja selgitada, milliste strateegiate, tehnoloogiate ja abivahenditega õhutatakse internetis vägivaldset äärmuslust, kuid samas püütakse austada internetikasutaja privaatsust ja õigusi.

 

“Vandenõuteooriate” keelustamiseks peaks kasutama “tunnetuslikku filtreerimist”

Barack Obama nõunikuna töötanud Cass Sunstein tegi juba mõned aastad tagasi avalduse, et valitsus peaks kontrollima sotsiaalmeediat, jututubasid ning eravestlusi. Tema sõnul peaks sellist “tunnetuslikku filtreerimist” kasutama “vandenõuteooriate” keelustamiseks. Sunstein klassifitseeris oma sõnavõtus vandenõuteooriaks ka näiteks selle, et globaalne soojenemine ei ole inimese põhjustatud.

Sunstein tegi ettepanekud, mida võiks valitsus ette võtta seoses vandenõuteooriate ja nende levitajatega ning pakkus välja viis võimalust: 1) keelustamine, 2) trahv, 3) valitsus püüab ise vandenõuteooriaid diskrediteerida, 4) valitsus palkab ametlikult inimesed, kes hakkaksid vandenõuteooriaid diskrediteerima, 5) valitsus võtab mitteametlikult ühendust inimestega, kes võiksid tegeleda diskrediteerimisega. Lõpuks järeldatakse, et võiks kasutada segu punktidest 3, 4 ja 5.

 

valitsuse dokument

 

Eelmisel aastal kirjutas Reuters, et USA valitsuse dokumentide kohaselt jälgib sisejulgeolekuministeerium (Department of Homeland Security – DHS) pidevalt populaarseid veebilehti nagu Facebook, Twitter, Hulu, WikiLeaks ja uudisteportaale Huffington Post ja Drudge Report, räägimata Infowarsist.

Valitsuse dokument sätestab, et selliselt kogutud infot kasutatakse üldpildi loomiseks, et osata käituda riigisisestes või rahvusvahelistes hädaolukordades. Eelmisel aastal kirjutati alla uutele juhistele, mille kohaselt on terrorismivastase võitlusega tegelevatel analüütikutel luba omandada, talletada ja otsida ameeriklaste kohta valitsusorganite poolt talletatud teavet ka juhtudel, mis ei ole otseselt seotud riiklike julgeolekuküsimustega.

Uute suuniste kohaselt võib NCN (National Counterterrorism Center) ehk Riiklik Terrorismivastane Keskus eraisikute kohta käivat infot säilitada senise 18 kuu asemel koguni viis aastat.

 

 

Allikad: WND 1, Infowars, WND 2, FBI koduleht, Valge Maja koduleht, The Hill

 

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt